On aika juhlia! Juhlaan on kaksikin syytä.

Södergrund, Soukan Venekerholle vuokrattu saaritukikohta Porkkalanniemen eteläpuolella, on ollut hallinnassamme 20 vuotta. Tänään 16.6.2018 juhlistamme Södergrundia.

Södergrundin kävijämäärä oli toimintakertomuksemme mukaan viime vuonna 331 henkilöä ja heistä yöpyi siellä 244 henkilöä. Saaressa kävi tuona aikana 55 eri venettä. Varsinaisia jäseniä SVK:ssa oli 375. Veneitä SVK:ssa on venerekisterimme mukaan yhteensä 299. Lukuja erikseen moottoriveneiden ja purjeveneiden osalta ei ole tilastoitu, mutta tänä vuonna aina käydessäni Södergrundissa, moottoriveneiden osuus on ollut noin 70%, joskin veneilijöiden jakaminen purjeveneisiin ja moottoriveneisiin on kyllä mennyttä aikaa.

Olemme järjestäneet viime vuonna ns.”pienveneilijöille” tarkoitetun opastetun eskaaderin Södergrundiin ja olemme tehneet ajo-ohjevideon kotisivuillemme jota seuraten on helppo löytää turvallisesti perille. Matkaan kuluu veneestä riippuen 30 minuutista 2,5 tuntiin eli Södergrund on varsin lähellä Klobbenia! Södergrund on kaikkien SVK:laisen käytettävissä tasapuolisesti. Toivon että kaikki jäsenemme käyvät edes kerran upealla saarellamme!

Toinen syy juhlaan on vasta valmistunut E-laiturimme. ”Per aspera ad astra” (katkeran kautta tähtiin), vaikeuksien kautta voittoon! Laiturin valmistuminen viivästyi kolmen perussyyn vuoksi. Pankkilaina vaati Klobbenin vuokrasopimuksen uusimisen joka kesti kaupungin byrokratiassa ennakoitua kauemmin. Tästä syystä lainapäätös ja uuden laiturin tilaaminen tapahtuivat vasta tammikuussa 2018. Kevään jäätilanne aiheutti sen, että töitä päästiin tekemään oletettua myöhemmin ja Marinetekin Kivenlahdessa tekemät viimeistelytyöt venyivät. Nämä myöhästymiset kumuloivat useita pienempiä ketjureaktioita. Kyseessähän oli kolmen osapuolen yhteishanke nimittäin Espoon kaupungin, Marinetekin ja Soukan Venekerhon. Laituri tulee maksamaan kaikkine töineen, mukaan lukien kyltit, sähköt, lukitus ja vesijohto, yhteensä noin 120.000€. Lainaa otimme 50.000€. Laituri saatiin valmiiksi ennen Espoon kaupungin satamasäännön viimeistä telakointipäivää 10.6. Tällä hetkellä laituri on valmis veneiden kiinnitykseen ja ainoastaan sähkötyöt ja vesijohdot on tekemättä (nämä tehdään erillisinä urakoina). Uskon, että jokainen E-laiturissa venettään pitävä voi todeta kuinka paljon parempi uusi laituri on verrattuna vanhaan. Kannatti siis odottaa!

Olen allekirjoittanut eilen Espoon kaupungin kanssa ”Laiturinpitosopimuksen” ja nyt kaikki uuden laiturin osalta on virallista ja sopimuksin vahvistettu.

Eilisessä palaverissa Espoon kaupungin kanssa kävi ilmi, että Espoo tulee uusimaan F-laiturin tänä syksynä! Työt aloitetaan kaupungin satamasäännön raameja noudattaen.

Espoo on myös kovasti satsaamassa Klobbenin kehittämiseen. Espoon organisaatiosta olemme pitäneet kokouksia jo viime vuodesta alkaen Rantaraitin kehittämisorganisaation kanssa ja tänä vuonne olemme palaveroineet Espoon kaupungin ympäristöorganisaation kanssa.

Toivotan kaikille SVK:laisille upeaa purjehduskautta 2018

Tero Sandberg

kommodori